Sunday, January 16, 2011

homemade currypuff


BAHAN-BAHAN:

Inti:
  1. bawang merah - 5 ulas, dikisar
  2. bawang putih - 3 ulas, dikisar
  3. halia - 1/2 inci, dikisar
  4. bawang besar - 1/2 ulas, dihiris
  5. cili giling - 2 sudu
  6. serbuk kari - 2 sudu besar
  7. daun kari - 1 tangkai
  8. daging cincang - 200 gram (agk2 dlm suku plastik minced beef cap Ramli)
  9. daun sup - dihiris 
  10. kentang - 2 biji, potong dadu
  11. serbuk lada hitam - secukup rasa
  12. garam,gula, perasa - secukup rasa
  13. air
 Pastri @ kulit:
  1. tepung gandum - 3 cawan
  2. mentega @ marjerin - 5 sudu besar
  3. garam - 1 sudu kecil
  4. air sejuk - secukunya (x sukat la td, agk2 la supaya jd seketul doh)
Cara membuatnya:
  • tumiskan bahan-bahan yg dikisar dengan serbuk kari, daun kari, bawang besar dan cili giling sehingga terbit bau.
  • masukkan kentang yg telah didadu dan air. Kacau dan tunggu sehingga mendidih.
  • kemudian masukkan daging cincang dan kacau sehingga sebati.
  • keringkan intinya dan masukkan daun sup serta garam, gula dan perasa secukup rasa.
  • kemudian, sejukkan dan bolehlah diisikan dalam pastri yg telah disediakan dan digoreng sehingga kekuningan.
* Siap.......dan boleh makan.....
* Terima kasih yang teramat sangat kepada suami tersayang yang menjadi pengelim karipap terbaik...