Thursday, January 13, 2011

spagethi's night...WALLA......

dah 2 hari aku tak masak tuk makan malam..petang td terasa nak makan spegeti sgt2.Boleh teringat spegeti time guide students tuk latihan rumah sukan plak tu.kihkih....hurm2, teringat sepaket pasta 'vercimelli' (betul ke ejaan dia ni..hikhik..) dan setin sos Prego yang baru hubby belikan masa shopping barang dapur untuk minggu ni..
So, menu dinner malam ni ialah Spagethi Me and U..haha..best tak nama spegeti aku..sangat mudah dan ringkas.
Bawang besar, bawang putih dengan halia dah siap aku kupas last weekend, so makin cepat la keje memasak aku..orait, jom kita masak spegeti yang ringkas dan mudah ni.

BAHAN-BAHAN:
  1. pasta vercimelli - 1/2 paket
  2. bawang besar Holland - 1 biji (potong dadu)
  3. bawang putih - 4 ulas (potong dadu)
  4. halia - sikit je, lebih kurang 0.5 cm (dadu jugak)
  5. daging cincang - suku paket je (boleh tukar dengan ayam)
  6. buah tomato - 1 biji (potong dadu)
  7. cendawan shitake segar - 6 kelopak (hiris sederhana halus)
  8. sos Prego - 1 tin kecil
  9. puri tomato - 1 tin kecil
  10. brokoli - 1 kuntum (potong sederhana halus)
  11. lobak merah - 1 batang (hiris panjang dan halus-halus)
  12. serbuk lada hitam - secukup rasa
  13. garam, gula dan perasa secukup rasa.
CARA MEMBUAT NYA:
  1. Rebus pasta vercimelli sehingga masak 'ala dante' (betul ke ejaan ni), tidak terlalu masak. Toskan dan gaul dengan sedikit mentega.
  2. Untuk membuat kuah, mula-mula satukan hirisan bawang besar, bawang putih, halia, buah tomato, sos Prego, puri tomato, cendawan, daging cincang dan serbuk lada hitam ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
  3. Sewaktu mendidih masukkan sedikit keju untuk memekatkan kuah. 
  4. Perasakan kuah spegeti dengan garam, gula dan sedikit perasa jika perlu.(dah siap......=])
  5. Celur brokoli seketika dalam air panas dan toskan. (siap untuk dimakan dengan pasta dan kuahnya)
Dah pun siap..mudahkan..
"Abang, spegeti dah siap........"................hihihi

SELAMAT MENCUBA