BAHAN-BAHAN:
Inti:
- bawang merah - 5 ulas, dikisar
- bawang putih - 3 ulas, dikisar
- halia - 1/2 inci, dikisar
- bawang besar - 1/2 ulas, dihiris
- cili giling - 2 sudu
- serbuk kari - 2 sudu besar
- daun kari - 1 tangkai
- daging cincang - 200 gram (agk2 dlm suku plastik minced beef cap Ramli)
- daun sup - dihiris
- kentang - 2 biji, potong dadu
- serbuk lada hitam - secukup rasa
- garam,gula, perasa - secukup rasa
- air
Pastri @ kulit:
- tepung gandum - 3 cawan
- mentega @ marjerin - 5 sudu besar
- garam - 1 sudu kecil
- air sejuk - secukunya (x sukat la td, agk2 la supaya jd seketul doh)
Cara membuatnya:
- tumiskan bahan-bahan yg dikisar dengan serbuk kari, daun kari, bawang besar dan cili giling sehingga terbit bau.
- masukkan kentang yg telah didadu dan air. Kacau dan tunggu sehingga mendidih.
- kemudian masukkan daging cincang dan kacau sehingga sebati.
- keringkan intinya dan masukkan daun sup serta garam, gula dan perasa secukup rasa.
- kemudian, sejukkan dan bolehlah diisikan dalam pastri yg telah disediakan dan digoreng sehingga kekuningan.
* Siap.......dan boleh makan.....
* Terima kasih yang teramat sangat kepada suami tersayang yang menjadi pengelim karipap terbaik...